+30 2351 400218

info[a]the-pandas.gr

Τι έκανες και του αρέσει το διάβασμα;

Τι έκανες και του αρέσει το διάβασμα;

Τι έκανες και του αρέσει το διάβασμα;

   Πολλές φορές βλέποντας άλλα παιδιά να διαβάζουν έχουμε την απαίτηση και από τα δικά μας παιδιά να είναι «μ’ ένα βιβλίο στο χέρι». Έχουμε αναρωτηθεί άραγε γιατί στα άλλα παιδιά αρέσει το διάβασμα και στα δικά μας όχι;
   Η ανάγνωση είναι μια εξαιρετικά σημαντική και περίπλοκη δεξιότητα. Ο αναγνώστης κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης καλείται να αποκωδικοποιήσει τα σύμβολα και να κατανοήσει αυτό που διαβάζει. Πολλές φορές τα μπιζουδάκια μας είτε δυσκολεύονται στην αποκωδικοποίηση είτε στην κατανόηση των πληροφοριών είτε και στα δύο με αποτέλεσμα να ματαιώνονται και να αποφεύγουν το διάβασμα.
   Παρακάτω σας προτείνω 5 διασκεδαστικούς για τα παιδιά τρόπους που χρησιμοποιώ εγώ με τα μπιζουδάκια μου για να μη χάνουν την επαφή με την ανάγνωση, να βελτιώνεται η ευχέρειά τους και ίσως να συμπαθήσουν κάποια στιγμή το διάβασμα!

Συνταγές μαγειρικής

   Στα παιδιά αρέσει πάρα πολύ να μπλέκονται στην κουζίνα και να φτιάχνουν λιχουδιές. Είναι μία καλή ευκαιρία να βγάλετε τον τσελεμεντέ σας και να ζητήσετε από το μπιζουδάκι σας να σας βοηθήσει να φτιάξετε μια συνταγή. Εκτός από το γεγονός ότι το παιδί έρχεται σε επαφή με την ανάγνωση μέσα από σταδιακά βήματα (λέξεις, φράσεις, προτάσεις), του δίνεται η ευκαιρία να εκτελεί ένα ένα τα βήματα της συνταγής και έτσι εξασκείται στην αναγνωστική κατανόηση. Η επιβράβευση δεν είναι άλλη από τον ποιοτικό χρόνο που θα έχει περάσει μαζί σας και τη νοστιμιά που θα έχετε φτιάξει μαζί.

Κανόνες παιχνιδιού

   Τα παιδιά λατρεύουν να παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια με την οικογένειά τους. Την επόμενη φορά που θα έχετε χρόνο για επιτραπέζιο παιχνίδι, δώστε στο μπιζουδάκι σας ένα καινούριο παιχνίδι, αφήστε το να διαβάσει τους κανόνες και ύστερα να σας το εξηγήσει. Οι κανόνες επιτρέπουν στο παιδί να ξεκινήσει την ανάγνωση από τις φράσεις (περιεχόμενα) και να συνεχίσει με τις προτάσεις (περιγραφή), εξερευνώντας παράλληλα το παιχνίδι και εξασκώντας την αναγνωστική ικανότητα. Το παιδί θα έχει κοπιάσει κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης και θα επιβραβευτεί με το παιχνίδι που θα παίξει μαζί σας.


Θεατρικοί διάλογοι

   Το παιχνίδι ρόλων είναι μια αγαπημένη δραστηριότητα των παιδιών. Από τα μικράτα τους χάνονται με τις ώρες στο παιχνίδι κάνοντας τους υπερήρωες, τους επαγγελματίες, τους χαρακτήρες παραμυθιών κτλ. Ξεσηκώστε λοιπόν διαλόγους-ρόλους είτε από τα παραμύθια είτε από τις παιδικές ταινίες, τυπώστε τους στο χαρτί και ξεκινήστε το δικό σας θεατρικό. Μπορείτε ακόμα να σκαρφιστείτε δικούς σας διαλόγους-ρόλους. Με τη δραστηριότητα αυτή ενισχύεται η ικανότητα της «φωναχτής» ανάγνωσης με ακρίβεια, ταχύτητα και κατάλληλη έκφραση/ προσωδία. Το γέλιο και ο ποιοτικός χρόνος που θα περάσετε μαζί είναι η επιβράβευσή σας.

Περιλήψεις

   Όταν θα επισκεφτείτε ένα βιβλιοπωλείο, ένα dvd-club ή ένα παιχνιδάδικο ζητήστε από το μπιζουδάκι σας να διαλέξει ένα βιβλίο που του άρεσε διαβάζοντας την περίληψή του στο πίσω μέρος. Αφήστε το να αποφασίσει εκείνο για την ταινία που θα δείτε οικογενειακώς αφού θα διαβάσει τις περιλήψεις μερικών ταινιών και καταλήξει σ’ εκείνη που ταιριάζει περισσότερο στα γούστα σας. Παροτρύνετε το παιδί σας να διαλέξει μόνο του το παιχνίδι που θα πάρει δώρο στο φίλο ή τη φίλη του διαβάζοντας την περιγραφή στο κουτί και λαμβάνοντας υπόψιν τις προτιμήσεις του φίλου ή της φίλης του. Εκτός από τη βελτίωση της αναγνωστικής ευχέρειας και την κατανόηση των πληροφοριών, καλλιεργείται η πρωτοβουλία και το αίσθημα της ευθύνης.

Ό,τι του αρέσει

   Πολλές φορές με τον έναν και τον άλλον τρόπο έρχονται στα χέρια μας βιβλία που μας ενθουσιάζουν και τα βρίσκουμε κατάλληλα για τα μπιζουδάκια μας. Εκείνα όμως δεν έχουν τον ίδιο ενθουσιασμό για τα βιβλία μ’ εμάς. Καλό είναι να αφήνουμε τα παιδιά μας ελεύθερα να διαλέγουν αυτό που τους αρέσει να διαβάζουν είτε αυτό είναι ένα παιδικό βιβλίο είτε μια αθλητική εφημερίδα είτε οι οδηγίες χρήση του tablet. Ακόμα και αν αποφεύγουν να διαβάσουν κάτι που θα τους το δώσετε επί τούτω μπορείτε να τους ζητήσετε να σας διαβάσουν τη λίστα του σούπερ μάρκετ ή τις πινακίδες του δρόμου ή να τους ζητήσετε να σας βρουν ένα βιβλίο από τη βιβλιοθήκη από τον τίτλο του κ.α.  Όταν πρόκειται για εξάσκηση δεν έχει τόση σημασία τι θα διαβάσουν αρκεί να διαβάσουν!
   

   Μην ξεχνάτε πως για να καλλιεργήσετε την αγάπη για την ανάγνωση είναι σημαντικό πρώτα να τη σπείρετε. Ένα παιδί για να διαβάσει πρέπει να δει πρώτα εσάς να διαβάζετε!

«Ο πνευματικός δημιουργός αυτού του κειμένου, παραχωρεί την άδεια αναδημοσίευσης- αναπαραγωγής του, σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο, υπό την προϋπόθεση αναδημοσίευσης ολόκληρου του κειμένου και όχι της τμηματικής- αποσπασματικής αναδημοσίευσης.»

 

 

Share this post: 

FOLLOW US

Το κέντρο λογοθεραπείας "The Pandas - Ουσάκοβα Ξένια" στην Κατερίνη ασχολείται με την αποκατάσταση διαταραχών επικοινωνίας, διαταραχών λόγου και ομιλίας, άρθρωσης και φωνολογίας και την αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών χρησιμοποιώντας τα πιο σύγχρονα αξιολογητικά εργαλεία και νέες θεραπευτικές μεθόδους.

Newsletter

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο newsletter και θα ενημερώνεστε για τα νέα μας!!

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Κέντρο Λογοθεραπείας | The Pandas | Ουσάκοβα Ξένια

25ης Μαρτίου 15, Κατερίνη, 60132

+30 2351 400218

+30 2351 400218

info[a]the-pandas.gr

www.the-pandas.gr