Τα δικαιώματα του παιδιού πρέπει να τα γνωρίζουμε όλοι είτε έχουμε στο άμεσο περιβάλλον μας παιδιά είτε όχι γιατί οπωσδήποτε κάποια στιγμή θα έρθουμε σε επαφή με αυτά. Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του παιδιού προασπίζει τα δικαιώματα των παιδιών καθώς και τις υποχρεώσεις που έχουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις απέναντι τους. Οι υποχρεώσεις όμως δεν αφορούν μόνο τις κυβερνήσεις αλλά οποιονδήποτε εμπλέκεται στη ζωή των παιδιών. Είναι πάρα πολλά αυτά που πρέπει να γνωρίζουμε καθώς μεγαλώνουμε, διδάσκουμε, θεραπεύουμε, καθοδηγούμε, φροντίζουμε ένα παιδί. Είναι σημαντικό τα δικαιώματα των όλων των παιδιών να προασπίζονται είτε τα παιδιά είναι δικά μας είτε όχι, γιατί το σημαντικότερο όλων είναι πως πρόκειται για παιδιά!
Μελετώντας τις πληροφορίες για τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού όπως αυτές αναρτήθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα της Unicef στην Ελλάδα (https://www.unicef.org/greece), υπογραμμίζονται τα εξής: "Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1989, για να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα παιδιά, μετατρέποντάς τους από παθητικούς αποδέκτες φιλανθρωπίας σε ανθρώπινα όντα με ένα ξεχωριστό σύνολο δικαιωμάτων. Η Σύμβαση αναγνωρίζει ότι η παιδική ηλικία είναι μια ευάλωτη στιγμή και ότι τα παιδιά χρειάζονται ειδική φροντίδα και προστασία. Είναι το πρώτο παγκόσμιο σύνολο νομικά δεσμευτικών δικαιωμάτων που ισχύουν για όλα τα παιδιά. Έχει επικυρωθεί από κάθε χώρα της γης, με εξαίρεση τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθιστώντας την ως την πιο ευρέως επικυρωμένη συμφωνία για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην παγκόσμια ιστορία. Μέσω των 54 άρθρων της, η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού θέτει τα πρότυπα για την ευημερία των παιδιών σε κάθε στάδιο της ανάπτυξής τους. Ισχύει για όλα τα παιδιά κάτω των 18 ετών (ο ορισμός του παιδιού), ανεξαρτήτως φύλου, προέλευσης, θρησκείας, αναπηρίας."
Στις αφίσες που ακολουθούν παρουσιάζονται τα 54 άρθρα της σύβασης με χαρούμενο και προσιτό για τα παιδιά τρόπο, καθώς τα δικαιώματα πρέπει να γνωστοποιούνται και να διευκρινίζονται στα παιδιά και να τηρούνται από τους ενήλικες.
Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού μπορεί να υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1989 αλλά παραμένει επίκαιρη, ίσως τώρα πιο επίκαιρη από ποτέ.
«Η πνευματική δημιουργός αυτού του κειμένου, παραχωρεί την άδεια αναδημοσίευσης- αναπαραγωγής του, σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο, υπό την προϋπόθεση αναδημοσίευσης ολόκληρου του κειμένου και όχι της τμηματικής- αποσπασματικής αναδημοσίευσης, με αναφορά στη δημιουργό.»
Πηγή:
https://www.unicef.org/child-rights-convention/convention-text-childrens...